Politika privatnosti


1. SVRHA POLITIKE PRIVATNOSTI

U trgovačkom društvu Malalan d.o.o., Mestni trg 21, 1000 Ljubljana (u daljnjem tekstu: Malalan ili „mi“) se kao voditelj obrade osobnih podataka zauzimamo za sigurnost i poštivanje Vaše privatnosti te prava pri obradi Vaših osobnih podataka. Svjesni smo koliko je važno upravljanje osobnim podacima te Vam jamčimo da poštujemo važeće propise o zaštiti podataka, uključujući Uredbu (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. Travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (u daljnjem tekstu: GDPR).

Ova politika privatnosti (u daljnjem tekstu: politika) namijenjena je upoznavanju klijenata i ugovornih partnera Malalan d.o.o., korisnika internetskih stranica i artikala Malalan d.o.o. te drugih osoba (u daljnjem tekstu: Pojedinci ili „vi“) sa sadržajem, načinom i temeljem prikupljanja, upotrebe i pohrane (u daljnjem tekstu: obrada) osobnih podataka od strane Malalan d.o.o. te s pravima koja pripadaju Pojedincima u vezi njihovih podataka.

Izrazi i pojmovi (npr. „osobni podaci“, „obrada“, „baza“, itd.) upotrijebljeni u ovoj politici imaju jednako značenje kao što je definirano u članku 4. GDPR-a, osim ako nije drukčije određeno u ovoj Politici.

Politika obuhvaća sljedeće informacije:

- koje podatke prikupljamo,

- na temelju čega i za kakvu svrhu ih prikupljamo,

- razdoblje čuvanja pojedinačnih vrsta osobnih podataka,

- prava Pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka,

- kontakt službenika za zaštitu podataka.


2. PODACI KOJE OBRAĐUJEMO

Osobne podatke prikupljamo za potrebe pružanja naših usluga, ispunjenja ugovornih ili zakonskih obveza, zaštitu naših interesa ili interesa Pojedinaca, obavijesti o promocijama i marketinškim aktivnostima te za podizanje kvalitete naših usluga.

Ako nije drukčije određeno, prvenstveno prikupljamo sljedeće podatke:

Podatke o kontaktu (ime, adresa, adresa elektroničke pošte, telefonski broj, itd.) koje ste nam proslijedili u svrhu ispunjenja Vaše narudžbe, izradu ponude ili kada na drugi način uspostavite kontakt s nama;


Takve podatke dobivamo, odnosno proslijedili ste nam ih prvenstveno:

◦ preko internetskih obrazaca koje ispunjavate na našim internetskim stranicama,

◦ ispunjavanjem obrazaca u fizičkom obliku,

◦ pri sklapanju ugovora s nama,

◦ preko korespondencije elektroničkom ili običnom poštom, telefonom, internetskim obrascima, forumima, itd.


Druge informacije koje ste nam proslijedili istovremeno s Vašom privolom za njihovu obradu (podaci o Vašim interesima, fotografije, osobni opisi, itd.);

Takve podatke dobivamo, odnosno proslijedili ste nam ih prvenstveno:

◦ preko internetskih obrazaca koje ispunjavate na našim internetskim stranicama,

◦ ispunjavanjem obrazaca u fizičkom obliku,

◦ preko korespondencije elektroničkom ili običnom poštom, telefonom, internetskim obrascima, forumima, itd.


Podatke o transakciji (podatke bankovne ili kreditne kartice, transakcijskog računa, porezni broj, sadržaj kupovine, odnosno predmet ugovora, itd.) koje trebamo radi izvršenja narudžbe ili drugih obveza;

Takve podatke dobivamo, odnosno proslijedili ste nam ih prvenstveno:

◦ ispunjavanjem obrazaca u fizičkom obliku,

◦ pri sklapanju ugovora s nama,

◦ plaćanjem preko interneta.


U informacije o pristupu internetskim stranicama i korisničke podatke (u daljnjem tekstu: podaci o pristupu) koje obrađujemo zbog zaštite, nadzora nad radom te poboljšanja naših internetskih stranica ili mreže, sigurnosti od zlouporabe ili prijevara te ispunjenja drugih obveza, prvenstveno se ubrajaju: adresa internetskog protokola (IP) koja se upotrebljava za povezivanje Vašeg računala s internetom, podaci za prijavu (korisničko ime, lozinka), vrsta i inačica internetskog preglednika, postavke vremenske zone, vrsta i inačica dodataka internetskog preglednika, operativni sustav i platforma, informacije o uređaju, vrsta mobilnog telefona kojeg upotrebljavate, jedinstveni identifikator uređaja (na primjer, IMEI broj uređaja, MAC adresa sučelja bežične mreže uređaja ili broj mobilnog telefona kojeg koristi uređaj), informacije o mobilnoj mreži koju koristite, postavke vremenske zone uređaja i informacije o Vašem posjetu (dolazak na našu internetsku stranicu, ponašanje na internetskoj stranici i odlazak, usluge koje ste pregledavali ili pretraživali, vrijeme odziva stranice, pogreške pri slanju, vrijeme pregledavanja određene stranice, informacije o međusobnom funkcioniranju stranica, poput pomicanja, klikova i nadzor nad mišem, uključujući datum i vrijeme).

Takve podatke dobivamo, odnosno proslijedili ste nam ih prvenstveno kada ste pristupili našim internetskim stranicama.



2.1. PODACI O PRISTUPU

 

Kolačići (cookies) i slične tehnologije

Kolačići su malene datoteke koje internetski preglednik na Vašem uređaju pohrani u mapu koja je posebno određena za tu svrhu. Na primjer, pohranjene kolačiće moguće je upotrijebiti za utvrđivanje jeste li već posjećivali određenu internetsku stranicu, za razumijevanje radnji i uzoraka pretraživanja posjetitelja, potom nam oni pomoću IP adrese (broj, odnosno adresa uređaja povezanog s internetom) ili podataka o računu koje ste nam proslijedili pri prijavi daju mogućnost identifikacije Pojedinca. Većina internetskih preglednika automatski prihvaća kolačiće, ali možete promijeniti postavke Vašeg internetskog preglednika tako da onemogućite pohranjivanje kolačića, odnosno da je za svako pohranjivanje kolačića potrebna Vaša izričita privola. Pohranjene kolačiće možete izbrisati u bilo kojem trenutku. Uzmite u obzir činjenicu da onemogućavanje kolačića može ograničiti ili onemogućiti upotrebu naših internetskih stranica ili njihovih dijelova.

Upotrebljavamo kolačiće „kolačići stanja sesije“ i trajne kolačiće. Kolačići stanja sesije istječu kada se odjavite iz svog računa ili zatvorite Vaš internetski preglednik. Trajni kolačići ostaju na Vašem računalu ili mobilnom uređaju sve dok ih ne izbrišete ili ne isteknu na neki drugi način.

Također upotrebljavamo druge tehnologije koje su slične kolačićima. Pomoću tih „web-pratilica“ možemo iz Vašeg uređaja prenositi podatke kao što je vrsta uređaja ili operativnog sustava, IP adresa i vrijeme posjete. Također se upotrebljavaju za postavljanje i prikupljanje kolačića u Vašem internetskom pregledniku. Praćenje URL adresa upotrebljava se za određivanje internetske stranice koja Vas je uputila na naše internetske stranice ili za određivanje aplikacije koja je korištena.

Vrste informacija koje prikupljamo pomoću kolačića i sličnih tehnologija uključuju IP adresu; ID uređaja; posjećene strane; vrstu internetskog preglednika; informacije o pretraživanju; operativni sustav; davatelja internetskih usluga; vremenski žig; informaciju jeste li se odazvali na oglas; URL s kojega ste pristupili na našu internetsku stranicu; mogućnosti koje ste koristili ili radnje koje ste izvršili na internetskoj stranici.

Naša internetska stranica i aplikacije upotrebljavaju kolačiće u različite svrhe za koje imamo legitimni interes:

Tehnički kolačići (kolačići procesa): Tehničke kolačiće upotrebljavamo za prikaz i pravilan rad internetske stranice, između ostalog, kako biste si mogli izraditi korisnički račun, registrirati se i uređivati Vaše narudžbe. Dakle, za pravilan rad naše internetske stranice tehnički kolačići su nužno potrebni.

Funkcionalni kolačići (kolačići postavki): Funkcionalne kolačiće također upotrebljavamo za pomoć pri funkcionalnoj upotrebi internetskih stranica. Pri upotrebi internetskih stranica za kupovinu na internetu tako se pohranjivanjem kolačića omogući da sustav zapamti Vaše izbore, odnosno postavke (odabranu valutu, jezik, pretraživanja i već pregledane artikle). Kolačiće također možemo upotrijebiti kako bi zapamtili Vaše podatke o registraciji tako da Vam pri ponovnoj posjeti našoj internetskoj stranici nije potrebno ponovno unositi podatke za prijavu. Lozinke i drugi podaci uvijek su šifrirani. Funkcionalni kolačići nisu nužno potrebni za rad naših internetskih stranica, međutim, poboljšavaju korisničko iskustvo i omogućavaju dodatnu funkcionalnost.

Analitički kolačići: Te kolačiće upotrebljavamo za uvid u to kako posjetitelji upotrebljavaju naše internetske stranice. Tako možemo utvrditi kako internetska stranica radi, koliko su uspješni oglasi i obavijesti. Podaci koje prikupljamo mogu uključivati internetske stranice koje ste pretraživali, s kojih internetskih stranica ste pristupili te otišli, Vaš operativni sustav, odnosno platformu, uključujući i vremenski žig za pojedine radnje. Na primjer, ti kolačići omogućuju pohranjivanje informacija o broju klikova na određenoj strani, pomacima miša i pomicanju po stranici, pretraživanim riječima, itd. Analitičke kolačiće upotrebljavamo kao dio našeg internetskog oglašavanja kako bi saznali kako posjetitelji upotrebljavaju našu internetsku stranicu, nakon što im je prikazan internetski oglas ili obavijest. Oni mogu uključivati oglase trećih osoba.

Marketinški kolačići: Kolačiće trećih osoba i vlastite kolačiće upotrebljavamo za prikazivanje oglasa na vlastitoj internetskoj stranici i drugim internetskim stranicama. To se naziva „ponovno ciljanje“ i temelji se na povijesti pretraživanja, kao što su pretraživani, odnosno pregledani artikli ili usluge te prikazane cijene.


Dakle, kolačiće trebamo za sljedeće svrhe:

- procjenu veličine i uzorka posjetitelja te načina upotrebe naših internetskih stranica;

poboljšanje sigurnosti i rada internetskih stranica;

- pohranjivanja podataka o postavkama Vašeg internetskog preglednika, što nam omogućuje da prilagodimo internetske stranice Vašim interesima;

- ubrzavanje pretraživanja;

- prepoznavanje Pojedinca kada se vrati na našu internetsku stranicu, što omogućuje poboljšano korisničko iskustvo.


Odjeljak Rolex

Dok se na našem web-mjestu krećete odjeljkom Rolex, možete stupiti u interakciju s uloženom web-stranicom s web-mjesta www.rolex.com. U tom se slučaju primjenjuju isključivo Uvjeti upotrebe, Obavijest o zaštiti privatnosti i Pravila o kolačićima web-mjesta www.rolex.com.

Pohranjivanje kolačića na Vaš uređaj možete spriječiti tako što ćete u postavkama internetskog preglednika odabrati mogućnost blokiranja, odnosno onemogućavanja kolačića.



2.1.1. PODACI KOJE PRIKUPLJAMO POMOĆU VANJSKIH PRUŽATELJA USLUGA

Ugovorno surađujemo s vanjskim pružateljima usluga (ugovorni partneri) koji nam pomažu u boljem razumijevanju upotrebe naših internetskih stranica. Naši ugovorni partneri mogu pomoću kolačića ili druge slične tehnologije prikupljati podatke o Vašoj upotrebi naših internetskih stranica koje su potrebne za izradu analiza o upotrebi naših internetskih stranica (kako se posjetitelji kreću po našoj internetskoj stranici, koje artikle pregledavaju, općenite informacije o transakcijama). Informacije i analize koje osiguravaju naši ugovorni partneri upotrijebit će se kao pomoć pri razumijevanju interesa posjetitelja naših internetskih stranica te za sigurnosna, tehnička i sadržajna poboljšanja internetskih stranica. Naši ugovorni partneri su ugovorom ograničeni u obradi podataka koje zaprimaju na našoj internetskoj stranici jer smiju podatke upotrebljavati isključivo u svrhu izrade analiza upotrebe naših internetskih stranica na temelju naše narudžbe.

Google Analytics

U nastojanju optimizacije naših internetskih stranica i usluga, upotrebljavamo uslugu Google Analytics koja uključuje analitičke alate u obliku programske opreme koju osigurava trgovačko društvo Google Inc., Mountain View 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, SAD (u daljnjem tekstu: Google). To nam omogućava poboljšanja u pogledu rada internetskih stranica i pružanju naših usluga. Dobiveni podaci (analize) omogućavaju nam da pregledamo općenite uzorke upotrebe naših internetskih stranica te nam pomažu zabilježiti probleme s kojima se susreću posjetitelji naših internetskih stranica. Također nam pokazuju je li naše oglašavanje učinkovito ili ne, što nam omogućuje optimizirati naše marketinške kampanje. Google usluge upotrebljavaju kolačiće i druge slične tehnologije za prikupljanje informacija o upotrebi usluga te za izvještavanje o trendovima internetske stranice, međutim, podaci su u anonimnom obliku te nam ne omogućavaju identifikaciju Pojedinca. Za prikupljanje podataka može se upotrebljavati niz kolačića koji izvještavaju Google o statističkim podacima upotrebe internetske stranice, bez osobnog prepoznavanja posjetitelja. Glavni kolačić kojeg upotrebljava Google Analytics je „__ga“.

Pojedinci koji ne žele da se podaci o njihovoj posjeti našoj internetskoj stranici prikažu u izvještaju Google Analytics, mogu postaviti dodatak za internetski preglednik za isključivanje usluge Google Analytics, dostupan na sljedećoj adresi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Pohranjivanje kolačića također možete spriječiti upotrebom odgovarajućih postavki internetskog preglednika, međutim, u tom slučaju možda nećete moći upotrebljavati sve funkcije naših internetskih stranica.

Dodatne informacije o uslugama Googlea i Google Analytics dostupne su na adresama: https://policies.google.com/technologies/ads, https://www.google.com/analytics/learn/privacy.html?hl=sl i https://privacy.google.com/#

Google osigurava odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka budući da ima odgovarajući certifikat u okviru sustava zaštite privatnosti (Privacy Shield) EU-SAD.



2.1.2. PODACI KOJI SE PRENOSE TREĆIM OSOBAMA


DODACI („plugin“, „add-on“)


Dodaci su maleni programi koji proširuju funkcionalnost programa te posljedično, naših internetskih stranica.


Sve treće osobe kojima su podaci preneseni putem dodataka navedenih u nastavku, osiguravaju odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka budući da su certificirane u okviru sustava zaštite privatnosti (Privacy Shield) EU-SAD, odnosno podaci se obrađuju unutar država članica EU.



Facebook

Na našim internetskim stranicama upotrebljavamo dodatke društvene mreže Facebook, kojima upravlja Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, USA („Facebook“). Dodaci su označeni logotipom Facebooka ili natpisom „Facebook dodatak za društvenu mrežu, odnosno „Social Plugin“. Pregled dodataka Facebooka i njihov izgled možete pronaći na poveznici: 

https://developers.facebook.com/docs/plugins.

Kada se snalazite na našoj internetskoj stranici koja sadržava takav dodatak, Vaš internetski preglednik uspostavlja izravnu vezu s poslužiteljima Facebooka. Facebook prenosi sadržaj dodatka izravno u Vaš internetski preglednik i uključuje ga u internetsku stranicu. Pomoću tog uključivanja, Facebook primi informaciju da je Vaš internetski preglednik ispravno otvorio našu internetsku stranicu, čak i ako nemate Facebook profil ili u trenutku upotrebe niste prijavljeni u svoj račun na Facebooku. Tu informaciju (uključujući Vašu IP adresu), Vaš internetski preglednik prenosi na poslužitelj Facebooka u SAD te ju tamo pohranjuje.

Kada upotrebljavate dodatak, a prijavljeni ste u Vaš Facebook profil te kada npr., kliknete na gumb „Sviđa mi se“ ili napišete komentar, ta se informacija također izravno prenese na poslužitelj Facebooka, gdje se i pohrani. Informacije se također objavljuju na Vašem Facebook profilu tako da ih mogu vidjeti Vaši Facebook prijatelji.

Više o svrsi i opsegu prikupljanja podataka i njihovoj daljnjoj obradi te upotrebi na Facebooku, kao i o Vašim pravima i mogućnostima postavki zaštite privatnosti možete pročitati u savjetima Facebooka za zaštitu podataka na: http://www.facebook.com/policy.php.

Kada ne želite da se podaci koje Facebook dobije na našoj internetskoj stranici zapišu i pohrane na Vašem Facebook računu, prije posjete našoj internetskoj stranici morate biti odjavljeni iz svojega računa na Facebooku. Učitavanje Facebook dodatka možete također spriječiti s odgovarajućim programskim dodatkom za Vaš internetski preglednik.



SIX Payment Services

Za obradu plaćanja platnim i kreditnim karticama pri kupovini preko naše internetske stranice upotrebljavamo programsku opremu pružatelja usluga SIX Payment Services (SIX Payment Services, Hardturmstrasse 201, 8021 Zurich, Švicarska), najvećeg europskog pružatelja usluga takve vrste. Svi povjerljivi podaci su šifrirani, a SIX Payment Services u kontekstu suradnje istovremeno nastupa kao „nadzornik podataka“ te kao „izvršitelj obrade plaćanja“. Trgovačko društvo SIX Payments posluje u skladu sa standardom PCI-DSS (Payment Card Industry Data Security Standard).


PayPal

Na našim internetskim stranicama upotrebljavamo dodatke pružatelja usluge plaćanja putem interneta PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., R.C.S. Luxembourg B 118 349, u daljnjem tekstu: PayPal). Navedeni dodatak omogućuje plaćanje artikala u našoj internetskoj trgovini pomoću Vašeg PayPal računa. Ako posjećujete internetsku stranicu koja sadrži takav dodatak, Vaš internetski preglednik uspostavlja izravnu vezu s poslužiteljima PayPala. Ti dodaci prenose podatke o tome koje internetske stranice ste posjećivali na poslužitelje PayPala. Ako ste prijavljeni kao korisnik usluga PayPala, PayPal može te podatke povezati s osobnim korisničkim računom/profilom Pojedinca. Pri upotrebi tih dodataka (na primjer, klikom na gumb „PayPal Check out“), ti se podatci povezuju, odnosno pripisuju Vašem korisničkom računu PayPala. Kada ne želite da se podaci koje PayPal dobije na našoj internetskoj stranici pohrane na Vašem PayPal računu, prije posjete našoj internetskoj stranici morate biti odjavljeni sa svojega računa na PayPalu. Ako želite više informacija, možete pročitati politiku privatnosti: 


https://www.paypal.com/uk/webapps/mpp/ua/privacy-full.


LinkedIn

Na našim internetskim stranicama upotrebljavamo dodatke trgovačkog društva LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, SAD ili LinkedIn Ireland Unlimited Company, 70 Sir John Rogerson's Quay, Dublin 2, Irska, za korisnike iz država članica EU (u daljnjem tekstu: LinkedIn). Poveznice s dodacima LinkedIna mogu se prepoznati po logotipu LinkedIna ili gumbu „Share Button“ na našoj internetskoj stranici. Kada posjećujete internetsku stranicu s navedenim dodacima, uspostavit će se izravna veza između Vašeg internetskog preglednika i poslužiteljem LinkedIna. Tako LinkedIn prima informacije o tome da ste posjetili našu internetsku stranicu te Vašu IP adresu. Ako kliknete na poveznicu „Share Button“ dok ste prijavljeni u svoj LinkedIn račun, možete povezati sadržaj naših internetskih stranica sa svojim LinkedIn profilom. Tako LinkedIn može povezati posjet našim internetskim stranicama s Vašim LinkedIn korisničkim računom. Kada ne želite da se podaci koje LinkedIn dobije na našoj internetskoj stranici zapišu i pohrane na Vašem LinkedIn računu, prije posjete našoj internetskoj stranici morate biti odjavljeni iz svojega računa na LinkedInu. Detalje o obradi podataka (svrsi, opsegu, daljnjoj obradi i upotrebi) te o Vašim pravima i mogućnostima promjene postavki možete pronaći u politici zaštite privatnosti trgovačkog društva LinkedIn na: 


www.linkedin.com/legal/privacy-policy.


SendInBlue

Za potrebe prijave na mjesečni bilten, njegovo slanje i prikupljanje podataka o uspješnosti aktivnosti takve vrste trgovačkog društva Malalan d.o.o. Upotrebljavamo dodatak pružatelja usluga SendInBlue. Podaci koje unesete u obrasce za upite i/ili pri prijavi na mjesečni bilten pohranjuju se i obrađuju pomoću programske opreme navedenog pružatelja usluga. Vaše podatke ni pod kojim uvjetom ne prenosimo, dajemo, otkrivamo ili prodajemo trećim osobama.

Prijavu i odjavu s biltena možete izvršiti u bilo kojem trenutku: upotrijebite jedan od internetskih obrazaca, a odjaviti se možete klikom na gumb „Odjava“ na dnu svake od zaprimljenih poruka.

Za više informacija u vezi s upravljanjem tim podacima, možete nam postaviti pitanja putem poruke na: newsletter@malalan.si.



Odjeljak Rolex

Dok se na našem web-mjestu krećete odjeljkom Rolex, možete stupiti u interakciju s uloženom web-stranicom s web-mjesta www.rolex.com. U tom se slučaju primjenjuju isključivo Uvjeti upotrebeObavijest o zaštiti privatnosti i Pravila o kolačićima web-mjesta www.rolex.com.



3. PRAVNI TEMELJ I SVRHA PRIKUPLJANJA PODATAKA

Vaši podaci se obrađuju u skladu sa sljedećim odredbama GDPR-a, u odnosu na temelj prema kojem su prikupljeni:

Na temelju izričite privole Pojedinca za obradu njegovih osobnih podataka (u daljnjem tekstu: privola) - čl. 6. (1) (a) GDPR-a - (podaci preneseni internetskim ili pisanim obrascima, porukama elektroničke pošte, itd.);

Za potrebe izvršenja/ispunjenja ugovora na zahtjev Pojedinca - čl. 6. (1) (b) GDPR-a - (podaci povezani s uslugama naručenim od strane Pojedinca);

Na temelju legitimnih interesa - članak 6. (1) (f) GDPR-a (podaci o pristupu);

Za ispunjenje naše zakonske obveze - članak 6. (1) (c) GDPR-a (podaci prikupljeni na temelju obvezujućih propisa).




3.2. Svrha obrade

Osobne podatke prikupljat ćemo samo u opsegu i za svrhu za koju nam ih prenesete na temelju privole, odnosno u opsegu i za svrhu potrebnu za ispunjenje naše zakonske ili ugovorne obveze ili legitimnog interesa.

Osobne podatke upotrebljavamo za:

- izvršavanje ugovornih obveza, naročito za izvršenje narudžbi i drugih ugovora,

- izravni marketing, uključujući obavijesti o našim proizvodima, uslugama i aktivnostima putem različitih komunikacijskih kanala (internetska stranica, društvene mreže, SMS poruke, elektronička pošta, itd.) i slanje ponuda putem pošte, elektroničke pošte, telefona ili na neki drugi način,

- provođenje istraživanja tržišta i zadovoljstva kupaca,

- profiliranje, odnosno segmentiranje u svrhu pripreme prilagođene ponude Vašim navikama,

- provedbu nagradnih igara koje uključuju izvlačenja i objavu podataka o dobitnicima te prikupljanje i obradu osobnih podataka dobivenih na promotivnim događanjima,

- sprečavanje zlouporaba ili prijevara te zaštita imovine i podataka,

ostvarivanje zahtjeva ili obranu od različitih zahtjeva,

- poboljšanje sadržaja i opće kvalitete i funkcionalnosti internetskih stranica i naših usluga.



3.2.1. Obrada na temelju privole pojedinca

Osobne podatke možemo obraditi i pohraniti na temelju Vaše izričite privole, i to isključivo u svrhe za koje ste nam dali svoju privolu, a naročito:

- za sve oblike izravnog marketinga, i to za pružanje informacija o artiklima ili uslugama koje naručujete ili za koje smatramo da bi Vas mogli zanimati, poput obavijesti o izmjenama naših internetskih stranica, općih uvjeta, uvođenja novih ili izmjene postojećih usluga ili proizvoda, posebnih ponuda, nagradnih igara i korisnih informacija o našim uslugama i proizvodima, odnosno drugih aktivnosti;


- za identifikaciju Pojedinca;

- za pripremu individualne ponude ili ponude prilagođene navikama Pojedinca u vezi naših usluga ili artikala;

- za oblikovanje profila klijenata (uz analizu i predviđanje kupovnih navika, ponašanja Pojedinaca, njihovih preferencija, interesa, ukusa, itd.);

- za osiguranje upotrebe interaktivnih funkcija naših internetskih stranica, sudjelovanja u nagradnim igrama, glasovanjima, itd., kada se na to odlučite.

Osobne podatke dobivene na temelju privole Pojedinca obrađujemo isključivo u tu svrhu za koju je privola dana (npr., za obavješćivanje o marketinškim aktivnostima, za sudjelovanje u nagradnim igrama, itd.).

Prijenos osobnih podataka je dobrovoljan, a prijenos podataka koji su označeni kao obvezni u za to namijenjenim obrascima je uvjet za ispunjenje Vaše narudžbe, odnosno naše ugovorne obveze. Ako ne želite prenijeti svoje podatke koji su definirani kao obvezni za izvršenje pojedinačne kupovine, nećete moći upotrebljavati neke naše određene usluge (npr., obaviti kupovinu na našim internetskim stranicama, koristiti uslugu popravka artikala, itd.)


Malalan d.o.o. može za komunikaciju ili obavještavanje Pojedinaca upotrijebiti sve podatke prenesene pri davanju privole, npr. elektronička ili obična pošta, SMS/MMS poruke (na dostavljeni telefonski broj) ili neki drugi način koji Pojedinac odabere pri davanju privole.


Vaši osobni podaci neće se prenositi trećim osobama te se također neće obrađivati od strane trećih osoba, osim kada je to izričito određeno ovom Politikom.


Za potrebe izvršenja narudžbe, Vaši podaci (ime, prezime, adresa, telefonski broj, elektronička pošta i drugi podaci potrebni za izvršenje usluge, poput broja transakcijskog računa za potrebe izvršenja plaćanja) preneseni ovlaštenim trećim osobama s kojima imamo sklopljen ugovor o obradi osobnih podataka te koji u naše ime i za naš račun obavljaju određene radnje u pogledu obrade osobnih podataka, povezane s izvršenjem Vaše narudžbe (na primjer, izvođač dostave kupljene robe, izvođač platnog sustava, itd.).


Za maloljetnu osobu privolu za obradu podataka mora dati jedan od roditelja ili skrbnik. Takva privola vrijedi do opoziva ili izmjene od strane osobe koja je dala privolu, odnosno od strane maloljetne osobe kada stekne to pravo.


Ne odgovaramo za moguće greške, sporove ili štetu nastalu kao posljedica prijenosa pogrešnih podataka.


Pojedinac na koga se odnose osobni podaci može svoju privolu za obradu podataka u bilo kojem trenutku ukloniti, izmijeniti ili ograničiti na isti način na koji je i dao privolu.


U svakom slučaju, uklanjanje ili izmjenu privole Pojedinac može poslati na adresu elektroničke pošte newsletter@malalan.si ili na adresu 

Malalan d.o.o., 

Mestni trg 21, 

1000 Ljubljana 


ili dostaviti osobno u Draguljarnu Malalan. Uklanjanje, odnosno izmjena privole odnosi se samo na podatke koji se obrađuju na temelju te privole.

U nastavku su prikazani načini davanja privole za obradu osobnih podataka i svrha njihove obrade.


3.2.1.1. Privola pri registraciji na našim internetskim stranicama ili internetskoj trgovini

U postupku registracije na našim internetskim stranicama dajete privolu kojom nam dopuštate da sve podatke prenesene pri registraciji i podatke o sadržaju kupovina obradimo za potrebe izvršenja Vaše narudžbe. Privolu dajete tako da prije dovršetka postupka registracije ili kupovine potvrdite prihvaćanje Općih uvjeta poslovanja i Politike o zaštiti privatnosti na način da kvačicom označite polje „Pročitao/la i razumio/jela sam Opće uvjete poslovanja te ih prihvaćam“ te polje „Pročitao/la i razumio/jela sam Politiku privatnosti te prihvaćam obradu mojih osobnih podataka za provedbu kupovine“.

Vaše podatke prenesene u postupku registracije upotrijebit ćemo isključivo za izvršenje narudžbe koju ste nam poslali te za ispunjavanje naših ugovornih obveza, a naročito za slanje informativnih materijala, ponuda, računa i ostale komunikacije koja bi mogla biti potrebna za izvršenje narudžbe te za obavijesti o izmjeni naših Općih uvjeta ili Politike privatnosti.

U slučaju Vaše izričite privole, Vaše podatke ćemo također upotrijebiti za obavještavanje o uvođenju novih ili promjeni postojećih usluga ili proizvoda, posebnim ponudama, nagradnim igrama i korisnim informacijama o našim uslugama ili proizvodima, za pripremu individualne ponude ili ponude prilagođene Vašim navikama, odnosno drugim marketinškim aktivnostima. Takvu privolu možete dati tako što ćete ispod sljedećeg teksta:

„Dopuštam Malalan d.o.o. upotrebu i obradu mojih gore navedenih osobnih podataka u svrhu pisanog obavještavanja o svojim uslugama ili proizvodima, posebnim ponudama, akcijama, novostima, nagradnim igrama, ponudama prilagođenim mojim navikama te drugim marketinškim aktivnostima te u svrhu osobnih pozivnica na modne revije, izložbe nakita, medijska ili druga događanja te otvorenja novih trgovina. Potvrđujem da su preneseni podaci točni i ažurirani. Malalan d.o.o. može upotrebljavati moje osobne podatke do opoziva moje privole“, kvačicom označiti polje „Pročitao/la sam Politiku privatnosti te prihvaćam obradu mojih osobnih podataka za obavještavanje o uslugama ili proizvodima“.


Navedena privola nije uvjet za izvršenje kupovine u našim poslovnicama ili internetskoj trgovini.



3.2.2. Obrada potrebna zbog ispunjavanja obveza iz ugovornih odnosa

Osobne podatke Pojedinaca obrađujemo i pohranjujemo zbog ispunjavanja obveza iz ugovornih odnosa sklopljenih na zahtjev Pojedinca, uključujući prodaju artikala i usluga, naročito za sljedeće svrhe:

Identifikacija Pojedinca, priprema i sklapanje ugovora, izmjena ugovora, nabava/dostavljanje robe i usluga, obračun i plaćanje usluga, obavještavanje o izmjeni općih uvjeta poslovanja, obavještavanje na temelju ugovornog odnosa, rješavanje prigovora, reklamacija ili sporova te za druge svrhe potrebne za izvršavanje ugovornog odnosa te s time povezanih odnosa između Malalan d.o.o. i Pojedinca, slanje naručenog informativnog materijala, ponuda, računa i ostale komunikacije potrebne za izvršenje narudžbe ili posla te za obavijesti o izmjeni naših Općih uvjeta ili Politike privatnosti.

Vaše podatke (ime, prezime, adresa, adresa elektroničke pošte, telefonski broj, porezni broj ili druge podatke koje ste nam prenijeli, a koji su u obrascu za prijavu označeni kao obvezni ili su potrebni za ispunjenje ugovora) ćemo upotrijebiti isključivo za izvršenje Vaše narudžbe, odnosno naših ugovornih obveza, slanje informativnog materijala, ponuda, računa i ostale komunikacije potrebne za izvršenje narudžbe ili posla te za obavijesti o izmjeni naših Općih uvjeta ili Politike privatnosti.

Prijenos osobnih podataka je dobrovoljan, pri čemu je prijenos označenih obveznih podataka u obrascu ili ugovorima uvjet kako bi mogli ispuniti Vašu narudžbu, odnosno naše ugovorne obveze. Ako ne želite prenijeti svoje podatke koji su definirani kao obvezni za izvršenje pojedinačne kupovine ili iz naravi posla ili ugovora proizlazi da bez njih nije moguće izvršiti ugovor, nažalost nećete moći obaviti kupovinu na našim internetskim stranicama, odnosno nećemo moći izvršiti ugovor.

Za potrebe izvršenja narudžbe, Vaši podaci (ime, prezime, adresa, telefonski broj, elektronička pošta i drugi podaci potrebni za izvršenje usluge, poput broja transakcijskog računa za potrebe izvršenja plaćanja) preneseni ovlaštenim trećim osobama s kojima imamo sklopljen ugovor o obradi osobnih podataka te koji u naše ime i za naš račun obavljaju određene radnje u pogledu obrade osobnih podataka, povezane s izvršenjem Vaše narudžbe (na primjer, izvođač dostave kupljene robe, izvođač platnog sustava, vanjski kooperanti, serviseri, itd.).


3.2.3. Obrada na temelju legitimnih interesa

Obrada podataka na temelju legitimnog interesa znači naš interes da svoju djelatnost obavljamo kvalitetno i učinkovito, a Pojedincima pri korištenju naših usluga (posjet internetskoj stranici, interakcija s Malalan d.o.o., naručivanje, sklapanje ugovora, itd.) osiguravamo što je više moguće sigurno poslovanje i upotrebu naših usluga te kvalitetno korisničko iskustvo. Legitimni interes za obradu osobnih podataka predstavlja potreba sprečavanja zlouporaba, kao što se i obrada osobnih podataka za izravni marketing može smatrati obavljenom u legitimnom interesu. Jamčimo da pri obradi podataka na temelju našeg legitimnog interesa, te podatke obrađujemo isključivo u nužno potrebnom opsegu te uz poštivanje mogućeg (pozitivnog i negativnog) utjecaja na Pojedince i njihova prava. Osobne podatke ne obrađujemo kada interesi ili temeljna prava i slobode Pojedinca prevladavaju nad našim legitimnim interesima (osim u slučaju privole Pojedinca ili kada smo posebnim propisom obvezani na obradu podataka).

U tom smislu obrađujemo osobne podatke zbog:

- sprečavanja zlouporaba ili prijevara, kako na štetu internetskih sadržaja, interesa i imovine Malalan d.o.o., tako i na štetu interesa, imovine i podataka Pojedinaca,

- ostvarivanja zahtjeva ili obrane od zahtjeva u upravnim, sudskim ili izvansudskim postupcima,

- poboljšanja sadržaja i opće kvalitete te funkcionalnosti internetskih stranica i pružanja naših usluga.

Zbog osiguravanja sigurnosti i sprečavanja zlouporaba, Malalan d.o.o. obrađuje podatke o pristupu koje može (ako je to potrebno) unakrsno uspoređivati s ostalim podacima u svojoj bazi podataka (imenom, prezimenom, adresom, adresom elektroničke pošte, ...), čime je moguća ponovna identifikacija Pojedinca, sve u svrhu sprečavanja nezakonitih ili zlonamjernih radnji kao što je neovlašten pristup podacima (prodor), širenje zlonamjernih kodova, različiti napadi (na operativni sustav, poslužitelje, mrežne veze, baze podataka, itd.), prijevare, itd., a koji mogu za posljedicu imati npr., zloupotrebu, gubitak ili izmjenu podataka, nefunkcioniranje usluga ili nastanak štete. Zbog sprečavanja mogućih prijevara ili zloupotreba, podaci se mogu prenijeti nadležnom državnom organu, odnosno tijelima.

Malalan d.o.o. također upotrebljava podatke o pristupu za poboljšanje rada i optimizaciju svojih internetskih stranica te usluga.



3.2.4. Obrada na temelju zakonske obveze

Osobne podatke također obrađujemo na temelju obvezujućih propisa, odnosno radi ispunjavanja naše zakonske obveze koja proizlazi iz poreznih, radnopravnih te drugih propisa, to jest, za svrhe sprečavanja pranja novca, ispunjavanja poreznih obveza te drugih javnih interesa.

U okviru svoje djelatnosti trgovanja plemenitim metalima, Malalan d.o.o. je na temelju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma (u daljnjem tekstu: ZPPDFT-1) obvezan obrađivati podatke Pojedinca s aspekta sprečavanja pranja novca ili financiranja terorizma, uključujući utvrđivanje i provjeravanje identiteta Pojedinca te dobivanju podataka o svrsi i predviđenoj naravi poslovnog odnosa ili transakcije. Kod transakcija u okviru trgovine s plemenitim metalima dobivaju se i obrađuju naročito sljedeći podaci o:

- osobnom imenu,

- adresi trajnog ili privremenog boravišta,

- datumu i mjestu rođenja,

- poreznom broju ili EMŠO-u (JMBG-u),

- državljanstvu,

- broju, vrsti i nazivu izdavatelja službene osobne isprave,

- političkoj izloženosti.

U tablici u nastavku je opis svih načina upotrebe Vaših osobnih podataka, kao sažetak 3. točke ove Politike.

Uzmite u obzir da možemo obrađivati Vaše osobne podatke na temelju više zakonskih temelja, ovisno o svrsi za koju obrađujemo podatke.



Razlozi za obradu podataka


- interes nakon pružanja kvalitetnih usluga;

- ispunjavanje obveza koje proizlaze iz naših djelatnosti, npr., prodaja artikala, popravak artikala, trgovina plemenitim metalima, pružanje informacija o našim uslugama, aktivnostima i ponudama;

- kako bi osigurali informacije o našim artiklima i uslugama koji bi Vas mogli zanimati;

- za uspostavljanje kontakta s klijentom (npr. priprema odgovarajuće ponude);

- privola, odnosno podaci preneseni od strane Pojedinca;

- Borba protiv zloupotreba i prijevara;

- Za pomoć pri marketingu i osiguranju novih artikala i usluga koji Vas zanimaju;

- Pridržavanje obvezujućih propisa i zakonskih obveza;

- Učinkovito ispunjavanje naših zakonskih i ugovornih obveza;

- Provjera prikladnosti prenesenih podataka (odgovarajuća starost za upotrebu usluga, pravilno ispunjavanje ugovora);

- Upravljanje internetskim stranicama, uključujući rješavanje problema, analizu podataka, testiranje, istraživanja, za statističke svrhe i svrhe istraživanja;

- Briga o tome da je sadržaj na našoj internetskoj stranici predstavljen na najučinkovitiji način za Vas i za Vaš uređaj;

- Osiguranje uključivanja Pojedinaca u interaktivne funkcije naših usluga.


Podaci preneseni od strane Pojedinca

Podaci o pristupu su društvu Malalan d.o.o. potrebni zbog:

- izvršenja ugovora;

- legitimnih interesa;

- zakonske obveze;

- učinkovite borbe protiv internetskih i klasičnih zloupotreba i prijevara te ispunjavanja ugovornih obveza;

- pridržavanja obvezujućih propisa;

- pomoći pri marketingu i osiguranju novih artikala i usluga koji Vas zanimaju;

- osiguravanja informacija o našim artiklima i uslugama koje bi Vas mogli zanimati;

- pripremanja odgovarajuće ponude.


Podaci preneseni od strane Pojedinca potrebni su zbog:

- privole;

- promocije proizvoda i obavještavanja o našim aktivnostima;

- privlačenja novih kupaca za postojeće ili nove artikle ili usluge;

- pružanja kvalitetnih usluga;

- uspostavljanja kontakta s klijentom

- upravljanja internetskim stranicama, uključujući rješavanje problema, analizu podataka, testiranje, istraživanja, za statističke svrhe i svrhe istraživanja;

- brige o tome da je sadržaj na našoj internetskoj stranici predstavljen na najučinkovitiji način za Vas i za Vaš uređaj;

- osiguranja uključivanja Pojedinaca u interaktivne funkcije naših usluga;

- obavještavanja o izmjenama naših usluga;

- naših napora u osiguranju sigurnosti i privatnosti na internetskim stranicama.




4. RAZDOBLJE POHRANE OSOBNIH PODATAKA


Razdoblje pohrane, odnosno obrade osobnih podataka ovisi o temelju i svrsi za koju su prikupljeni. Oni su navedeni u poglavlju _____ .


Privola pojedinca vrijedi

- do opoziva, izmjene ili ograničenja dane privole;

- do kraja ugovornog odnosa ili do isteka garancijskog, odnosno jamstvenog roka, međutim, najviše do 5 (pet) godina nakon prestanka ugovornog odnosa.

Naš legitimni interes

- do kraja ugovornog odnosa ili do isteka garancijskog, odnosno jamstvenog roka, međutim, najviše do 5 (pet) godina nakon prestanka ugovornog odnosa;

- 5 (pet) godina nakon izvršenog pristupa ili prestanka poslovnog odnosa, odnosno dok ne prevladaju interesi ili temeljna prava i slobode Pojedinca na kojega se odnose osobni podaci;

- kod ravnoteže između interesa i prava Pojedinca, uzimaju se u obzir razumna očekivanja Pojedinaca u odnosu na Malalan d.o.o.. Kada Malalan d.o.o. utvrdi da su interesi Pojedinca prevladali nad zakonitim interesima Malalan d.o.o. za obradu osobnih podataka, obrisat će ili podatke Pojedinca prebaciti u anonimni oblik.


Zakonska obveza:

Prema ZPPDFT-1.

Računovodstvena dokumentacija - prema ZDDV-1, ZR (računi, dostavnice, ...).

Podaci prema ZPPDFT-1, 10 (deset) godina od obavljene transakcije ili kraja poslovnog odnosa.

Računi za nabavu robe 10 (deset) godina, nakon proteka godine na koju se odnose računi.

Računi za nekretnine 20 (dvadeset) godina, nakon proteka godine na koju se odnose.




5. ZAŠTITA PODATAKA

Malalan d.o.o. Provodi opsežne tehničke, organizacijske i upravne mjere za osiguranje Vaših podataka od potencijalnih opasnosti kao što su neovlaštena prijava ili pristup, neovlašteno pregledavanje, izmjenu ili distribuciju, također i gubitak, brisanje ili zloupotreba podataka.

Svi podaci koje nam prenosite pohranjeni su na sigurnim poslužiteljima. Kada ste u okviru naših internetskih stranica ili usluga odredili ili kada smo Vam poslali lozinku koja Vam omogućuje pristup određenim dijelovima internetske stranice, odnosno Vašeg profila, obvezni ste čuvati povjerljivost te lozinke. Lozinke ne smijete dijeliti ni s kime.

Ako utvrdimo da je potreban prijenos osobnih podataka u treću državu (izvan Europske unije), provjerit ćemo osigurava li ta država u vezi obrade osobnih podataka odgovarajuću razinu zaštite prava i sloboda pojedinaca na koje se odnose osobni podaci.




6. IZLAZ PODATAKA - PRIJENOS TREĆIM OSOBAMA

Vaši osobni podaci neće se prenositi trećim osobama te se također neće obrađivati od strane trećih osoba, osim kada je to izričito određeno ovom Politikom, odnosno kada tako zahtijevaju važeći propisi.

Za potrebe izvršenja narudžbe, Vaši podaci (ime, prezime, adresa, telefonski broj, elektronička pošta i drugi podaci potrebni za izvršenje usluge, poput broja transakcijskog računa za potrebe izvršenja plaćanja) preneseni ovlaštenim trećim osobama s kojima imamo sklopljen ugovor o obradi osobnih podataka te koji u naše ime i za naš račun obavljaju određene radnje u pogledu obrade osobnih podataka, povezane s izvršenjem Vaše narudžbe (na primjer, izvođač dostave kupljene robe, izvođač platnog sustava, itd.).

Jamčimo da ovlaštene treće osobe s kojima imamo sklopljen ugovor o obradi osobnih podataka smiju upotrebljavati Vaše podatke isključivo u svrhu za koju su im preneseni (npr., za dostavu pošiljke, izvršenje plaćanja).

Podaci, svrhe i uvjeti izlaza podataka u treće države (izvan EU) opisani su u točci 2.1.1.


7. VAŠA PRAVA U VEZI OSOBNIH PODATAKA KOJE OBRAĐUJEMO

U pogledu Vaših osobnih podataka koje obrađujemo, imate sljedeća prava:

- Pravo zahtijevati informacije o tome ili/i koje osobne podatke obrađujemo;

- Pravo zahtijevati da se netočni osobni podaci poprave, dopune ili izmijene;

- U određenim okolnostima imate pravo zahtijevati brisanje osobnih podataka ili ograničenje obrade Vaših osobnih podataka. Potonje naročito vrijedi za podatke koje obrađujemo na temelju Vaše privole, a za to nemamo legitimnog interesa, zakonske obveze ili oni nisu potrebni za ispunjenje ugovornih obveza;

- U bilo kojem trenutku možete opozvati privolu za obradu Vaših osobnih podataka u cijelosti ili djelomično, a sve s učinkom u budućnosti. Dakle, opoziv privole utječe na zakonitost obrade podataka koja se do opoziva izvodila na temelju privole;

- Pravo primitka Vaših osobnih podataka u strukturiranom, općenito upotrebljavanom i strojno čitljivom obliku te da te podatke proslijedite drugom voditelju obrade;

- Da se pitanjima, primjedbama, pritužbama ili zahtjevima u vezi ove Politike ili obrade Vaših osobnih podataka obratite našem službeniku za zaštitu osobnih podataka;

- Također imate pravo uložiti žalbu nadležnom nadzornom tijelu ako smatrate da je obradom Vaših osobnih podataka došlo do kršenja propisa. Nadležno nadzorno tijelo u Republici Sloveniji je Informacijski pooblaščenec, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, adresa e-pošte: gp.ip(at)ip-rs.si, internetska stranica: https://www.ip-rs.si.


8. KONTAKT

Ako želite ostvariti bilo koje od gore navedenih prava ili imate pitanja u vezi s Vašim pravima i zaštitom osobnih podataka u okviru Malalan d.o.o., slobodno nas kontaktirajte na adresu elektroničke pošte newsletter@malalan.si ili na broj telefona 01/421 77 40.

Malalan d.o.o.

Mestni trg 21

1000 Ljubljana

Ljubljana, 3.8.2020

Posljednja izmjena: 1.12.2020.